U trendu

Paradoks bez premca: krizni zakon se ukida – razlike među penzionerima ostaju

Povećanjem penzija nižih od 30.000 dinara ne bi se ponovo uspostavili oni odnosi primanja koji su postojali pre umanjenja.

Zvuči paradoksalno, ali oni koji su pre umanjenja penzija 2014. godine imali 29.900 dinara, posle primene finansijskog paketa namenjenog za penzionere, imaće veću penziju od onih koji su pre primene kriznog zakona imali 30.000 dinara. Na ovu činjenicu upozorio je Milojko Arsić, urednik „Kvartalnog monitora” i profesor Ekonomskog fakulteta na promociji ovog biltena.

Kako je istakao, najavljeno rešenje, prema kome bi, posle ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, samo oni sa primanjima nižim od 30.000 dinara dobili povišice – nije dobro.

Kako je istakao, time se suštinski ne bi ponovo uspostavili oni odnosi penzija koji su postojali pre stupanja na snagu kriznog propisa iz 2014. godine. Pre privremenog zakona penzije su bile srazmerne uplaćenim doprinosima.

– Prema predloženom rešenju, onima kojima su penzije smanjene, ukidanjem tog propisa umanjenje bi se vratilo, a oni kojima primanja nisu smanjivana dobili bi dodatnih pet odsto. Kao rezultat primene tih mera imali bismo da bi oni na koje se zakon nije odnosio imali relativno veće penzije sada nego 2014. godine, a to je suprotno penzijskim zakonima. Tu bi se pojavio i jedan mali paradoks prema kome bi neko ko je 2014. godine imao, na primer 29.800 ili 29.900 dinara penziju, nakon tih promena imao veću penziju od nekoga ko je u to vreme imao 30.000 dinara. Time bi se promenio rang penzija, što je nedopustivo – smatra Arsić.

(A. Telesković – J. Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)