U trendu

Pastor: Najavljeni nov investicioni ciklus ima realnu osnovu

SUBOTICA – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da ga investicije velikog obima koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u visini do 10 milijardi evra, ne iznenađuju jer makroekonomska kretanja poslednjih godina otvaraju mogućnost za ovakva ulaganja.

Pastor dodaje da ne treba očekivati da će odmah postojati sav potreban novac, ali da privredni trendovi u poslednjih tri do pet godina otvaraju mogućnosti za investicije velikog obima.

„U poslednjih 30 godina smo mnogo zaostali u pogledu ulaganja u infrastrukturu, tu ne mislim samo na puteve, već i na lokalnu gradsku infrastrukturu, poput kanalizacije ili vodovoda. Ozbiljna ekonomska ulaganja biće potrebna i kako bi nastavili sa privlačenjem stranih investitora“, rekao je Pastor za jutranji program subotičkog mađarskog radija pri Panon RTV-u.

Naglasio je da ove investicije počivaju na realnim izvorima iz budžeta, a da se nada da ćemo u dogledno vreme biti bliži izvorima Evropske unije koji će biti dodatni zamajac.

„Kada se odlučuje o tome gde će se investirati, to je pitanje konkurentnosti. Naravno, da onaj ko donosi strateške odluke ima u vidu čitavu državu, ali tamo gde postoje već izrađeni planovi i projekti, imaće i veću početnu brzinu u ulaganjima. Tako i Pokrajina treba da pripremi projekte za ova ulaganja“, ocenio je Pastor.

Osvrnuvši se na probleme sa odvodom vode, koje je proteklih dana izazvala obilna kiša, predočio je da je, osim situacije sa zastarelom kako kanalizacionom, tako i vodovodnom mrežom, na probleme u gradovima uticala i činjenica da su pale višestruko veće količine kiše od ubičajenog proseka.

„To su okolnosti koje nisu mogle biti uzete u obzir prilikom izgradnje“, rekao je Pastor i dodao da, uprkos napadima opozicije, to predstavlja tehničko, a ne političko pitanje.

Povodom 25 godina prisustva Saveza vojvođanskih Mađara na političkoj sceni Srbije, smatra bitnim da „građani osećaju da ono što SVM zastupa jeste i njihov interes“.

„Naš cilj je uvek bio da očuvamo vojvođanske Mađare i njihov identitet, kao i napredak države čiji smo građani, da stvorimo uslove za dostojanstven život“, rekao je Pastor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.