U trendu

Pauel: FED počinje ublažavanje podsticaja pre kraja 2021.

DŽEKSON HOL – Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel najavio je danas da će centralna banka verovatno početi sa izvesnim smanjenjem politike „lakog novca“ pre kraja godine, ali i dalje smatra da je povećanje kamatnih stopa daleko.

U dugo očekivanom govoru na godišnjeg FED-ovom simpozijumu u DŽekson Holu, Pauel je rekao da je ekonomija dostigla tačku u kojoj joj više nije potreba tolika podrška centralne banke.

To znači, kako tumači CNBC, da će FED verovatno početi da smanjuje iznos mesečene kupovine obveznica pre kraja godine, dok god se nastavlja ekonomski napredak, ali ne znači i da predstoji i povećanje kamatnih stopa.

Tajming i dinamika predstojećeg smanjenja kupovine aktiva, rekao je Pauel, neće biti direktan signal kada o vremenskom terminu u kojem će početi podizanje kamatnih stopa, za koje je FED artikulisao drugačiji i znatno stroži test.

On je dodao da, iako je inflacija solidna oko FED-ove ciljne stope od 2,0 posto, treba pokriti još mnogo prostora kako bi se dostigla maksimalna zaposlenost, što je drugi od dva uslova centralne banke koji je treba ispuniti pre odluke o povećanju kamatnih stopa.

Pauel je veliki deo govora posvetio objašnjavanju zašto i dalje misli da je trenutni rast inflacije prolazan i da će na kraju pasti na ciljani nivo.

Dodao je da neki od faktora koji su uticali na rast inflacije počinju da jenjavaju.

Inlfacija u SAD-u je u julu ove godine iznosila 5,4 posto na godišnjem nivou.

„Inflacija na ovim nivoima je, naravno, razlog za zabrinutost. Ali zabrinutost ublažavaju brojni faktori koji ukazuju na to da će se ovi povišeni podaci verovatno pokazati kao privremeni“, rekao je on.

Agencija Rojters izveštava da je dolar pao nakon Pauelovog obraćanja, dok su akcije na Vol Stritu ojačale.

Industrijski indeks Dau DŽons je na trgovanju u 10 časova po istočnoameričkom vremenu porastaoi za 172,86 poena ili 0,49 posto, na 35.385,98 poena, S&P 500 je napredovao za 24,65 poena ili 0,55 odsto, na 4.494,65 bodova, a tehnološki Nasdak Kompozit za 88,54 poena ili 0,59 procenata, na 15.034,35 poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar