U trendu

Pauel: Rastuće neizvesnosti pomračuju ekonomske izglede SAD

VAŠINGTON – Zabrinutost u vezi sa trgovinskom politikom i slabom globalnom ekonomijom „nastavljaju da ugrožavaju ekonomske izglede SAD“, a Federalne rezerve (Fed) su spremne da „reaguje na odgovarajući način“ kako bi očuvale desetogodišnju ekspanziju, izjavio je danas predsednik Fed-a DŽerom Pauel.

„Očigledan napredak u trgovini preokrenuo se u veću neizvesnost, a naši kontakti u biznisu i poljoprivredi izveštavaju o povećanoj zabrinutosti u vezi sa razvojem situacije u trgovini“, rekao je Pauel, a prenosi agencija Rojters.

On je ukazao i da su poslovna ulaganja, kao važna komponenta ekonomskog rasta, „u poslednjih nekoliko meseci značajno usporila“ .

Ukupan rast je takođe „ublažen“, dok „postoji rizik da će slaba inflacija biti još istrajnija nego što trenutno očekujemo“, rekao je šef Fed-a.

U pripremljenom govoru pred kongresnim komitetom, Pauel je rekao da se ekonomske perspektive SAD nisu poboljšale u poslednjih nekoliko nedelja, što bi, kako ocenjuje „Volstrit DŽornal“, mogao biti nagoveštaj Fed-ovog rezanja ključne kamatne stope na zasedanju kasnije ovog meseca.

(Tanjug)

Napišite komentar