U trendu

Peking povećao broj puteva za testiranje autonomnih vozila

PEJING – Glavni grad Kine je dodao još 11 puteva na listu saobraćajnica na kojima će se obavljati testiranje samovozećih automobila, u nastojanju da ubrza razvoj trehnologije u toj industriji.

Peking je u martu ove godine otvorio 33 saobraćajnice za testiranje autonomnih vozila, a sad je odredio još 11 puteva za te namene u pekinškom okruku Fangšan, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Sinhua.

Autonomna vozila moraju da imaju privremenu registarsku tablicu pre nego što „izađu“ na probnu vožnju na definisanim putevima, prenela je Sinhua saopštenje pekinške Gradske uprave za saobraćaj.

Pored toga, moraju da imaju pređenih 5.000 kilometara vožnje na određenim testnim poligonima zatvorenog tipa i da prođu neke procene tehničkih performansi.

Automobili koji se testiraju takođe moraju da imaju instaliranu opremu za nadzor, kako bi se obezbedio prenos podataka u realnom vremenu radi kontrole.

Probni vozač autonomnog vozila mora da ima najmanje 50 sati obuke i da bude spreman da preuzme upravljanje vozilom u bilo kom trenutku tokom testne vožnje, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.