U trendu

Penzioneri LSV traže da se novac od koncesije za beogrdski aerodrom uloži u Penzioni fond

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas zatražio od Vlade Srbije da novac od koncesije za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“, ili bar deo tog novca, usmeri za „smanjenje rupe“ u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Više od 1,7 miliona sadašnjih penzionera tokom svog radnog veka izdvajalo je novac od svog rada, da bi sebi obezbedili starosnu penziju. Ipak, u Republičkom fondu PIO je u jednom trenutku nedostajalo 58 odsto, a danas, prema nekim podacima, oko 30 odsto sredstava koji se nadoknadjuju iz republičkog budžeta“, navela je u saopštenju predsednica Kluba penzionera LSV-a i republička poslanica Nada Lazić.

Po njenim rečima, „popunjavanje rupe“ od oko 30 odsto u Penzionom fondu i njegovo samostalno funkcionisanje, preduslov su da to bude institucija koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, po ugledu na modele koji postoje u svetu, oploditi novac koji se uplaćuje i da, pritom, svaki gradjanin zna šta se s tim novcem radi.

„Jedini i najbolji način da se spreči da se ikada više penzioneri nadju na udaru ušteda od strane države, podrazumeva da vlast donese poseban zakon o dokapitalizaciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje“, poručila je Nada Lazić.

Dodala je da bi tim zakonom bilo predvidjeno i da medju izvorima novca za taj fond budu prihodi od koncesija, zatim od prodaje vojne imovine, privatizacije banja i preduzeća koja su preostala za privatizaciju, prodaje akcija države u Telekomu, imovine i prostora koje ne koristi Železnica Srbije, ali i viškovi prihoda Narodne banke Srbije, dividendi Naftne industrije Srbije i slično.

„Zakonom o dokapitalizaciji Fonda PIO bi se definisali i principi rada i upravljanja fondom, a ostvareni prihodi bi omogućili da se subvencije budžeta postepeno smanjuju sve do momenta kada više ne bi ni bile potrebne. To bi bio i trenutak u kojem penzioneri više ne bi imali razloga za strah od nekih novih ušteda i zakidanja. Ujedno, vlast bi konačno zaustavila praksu ucene penzionera, naročito uoči izbora, što je bio čest slučaj u prethodne više od dve decenije“, navela je Nada Lazić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.