U trendu

Pet kineskih giganata najavilo odlazak s Njujorške berze

NJUJORK — Pet najvećih kineskih državnih kompanija najavilo je planove za delistiranje sa NJujorške berze, pošto su SAD i Kina u klinču po pitanju sporazma koji bi omogućio američkim regulatorima da kontrolišu revizorske izveštaje kineskih preduzeća.

Namere da napuste Vol Strit objavile su danas kompanije Čajna Lajf Inšurans, PetroČajna i korporacija Čajna Petroleum & Kemikal, kao i proizvođač aluminijuma Aluminium ov Čajna i Sinopek Šangaj Petrokemikal, izveštava „Blumberg“.

SAD i Kina se već dve decenije prepiru oko omogućavanja američkim inspektorima pristup dokumentima o reviziji kineskih kompanija. Pregovarači tek treba da postignu dogovor za koji je Kongres SAD postavio rok do 2024. godine, kako bi se inicirale kompanije čiji izveštaji nisu usklađeni s američkim racunovodstvennim propisima da se prilagode.

Kontinentalna Kina i Hong Kong su, prema „Blumbergu“, jedine dve jurisdikcije u svetu koje ne dozvoljavaju inspekcije američkom Odboru za nadzor nad računovodstvima preduzeća kojima se trguje na berzi, pri čemu tamošnji zvaničnici kao razlog navode zabrinutost za nacionalnu bezbednost i poverljivost podataka.

„Ova državna preduzeća su u strateškim sektorima i smatra se da imaju pristup informacijama i podacima koje kineska vlada možda ne želi da stavi na raspolaganje stranim regulatorima“, rekao je Redmond Vong, strateg u kompaniji Sakso Markits.

Kineska Komisija za hartije od vrednosti saopštila je da se planovi o delistiranju sa NJujorške berze zasnivaju na kompanijskim poslovnim zabrinutostima.

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je odbila komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar