U trendu

Petkova: Sedam kompanija zainteresovano za gradnju nuklearke

SOFIJA – Sedam međunarodnih grupa izrazilo je danas interesovanje da postanu strateški partneri za izgradnju druge nuklearne elektrane u Bugarskoj, izjavila je danas bugarska ministarka energtike Temenuška Petkova.

Ona je kazala da su ponude za ulaganje u projekat vredan 10 milijardi evra predali ruski Rosatom, kineski CNNC, korejski Hidro& Nuclear Power co, češki Vitkovice, kao i dve bugarske kompanije i jedna registrovana u Nemačkoj, prenosi AP.

Kako je rekla Petkova, učesnicima neće biti ponuđene državne ili korporativne kreditne garancije ili preferencijalne cene otkupa električne energije i dodala da će lista kandidata biti skraćena za 90 dana.

Interesovanje za finansiranje nuklearke kapaciteta 2.000 megavata u blizini Belena na Dunavu, kao i snabdevanje opremom pokazali su i Dženeral elektrik i francuski Framtom.

Bugarska je od tog projekta odustala 2012. godine, pošto nije uspela da pronađe investitore i priklonila se pritisku Zapada da umanji gotovo ukupnu energetsku zavisnost od Rusije, međutim, dobila je dva unapred plaćena reaktora od 1.000 megavata od ruskog Atomstrojekporta.

Kasniji pokušaji prodaje opreme nisu uspeli, što je dovelo do prošlogodišnjeg glasanja u parlamentu za oživljavanje projekta.

Trenutno, jedina nuklearka u Bugarskoj radi sa dva sovjetska reaktora od 1.000 megavata i snabdeva energijom 35 odsto države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar