U trendu

Petković: Subvencije za poljoprivrednike udvostručene

UŽICE – Poljoprivreda je u Užicu dugo vremena bila skrajnuta, posebno u socijalistička vremene kada su Užičani imali priliku da rade u velikim državnim firmama, kazao je za Glas zapadne Srbije gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je istakao da su se mnogi Užičani odvikli od rada u poljoprivredi, ali i da je sam geografski položaj grada takav da nema mnogo mogućnosti za sve vrste poljoprivredne proizvodnje.

Ipak, ekonomska kriza i zatvaranje brojnih državnih preduzeća u proteklim godinama uslovili su povratak brojnih Užičana poljoprivredi, a naročito kroz malinarstvo i druge vrste voćarstva, ali i stočarstvo.

“Lokalna samouprava je prepoznala tu situaciju i vremenom je započelo značajnije izdvajanje novca iz budžeta, kao podrška onima koji žele da rade i zarade. U poljoprivredu smo, za tri protekle godine ulagali postepeno i sada smo došli do momenta da ulažemo duplo više novca za razne vrste subvencionisanja.”, rekao je Petković.

Prvi čovek Užica ističe da je dosta ulagano u razvoj kozarstva i ovčarstvo.

“Kroz subvencije je podeljeno oko 1.000 kvalitetnih jagnjadi, a sada ulažemo u živinarstvo. U planu je podela sadnica maline i drugog voća, ali i subvencije za nabavku mehanizacije”, rekao je Petković i dodao da će sledeće godine grad povećati finansijski udeo u novim subvencijama za poljoprivrednike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.