U trendu

Pinter: Nove mađarske investicije, MOL širi biznis u Srbiji

BEOGRAD – Mađarska naftna kompanija MOL planira da proširi svoje poslovanje u Srbiji, rekao je Tanjugu ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter najavljujući nove investicije iz te zemlje.

Pinter je na poslovnom forumu „Srbija-Mađarska“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) izrazio očekivanje da će Srbija i Mađarska uskoro da dostignu cifru od tri milijarde evra međusobne robne razmene.

Mađarski ambasador u Srbiji kaže da dve države nemaju otvorenih političkih pitanja i da proteklih godina ekonomska saradnja jača.

Podsetio je na završetak akvizicije Vojvođanske banke od strane OTP banke krajem aprila kao i na započeti proces pripajanja francuske Societe General banke od strane OTP-a.

„Mađarska naftna industrija planira da širi njene aktivnosti u Srbiji, a imamo detaljne informacije o aktivnostima drugih mađarskih firmi“, rekao je Pinter.

Saradnja dve države, kaže, pokazuje da je u narednom periodu moguće dostići tri milijarde evra robne razmene.

Proteklih godina, kaže Pinter, dve privrede su svoju saradnju fokusirale na oblast poljoprivrede, IT sektor, ali saradnja se odvija na gotovo svim poljima, od industrije do zaštite životne sredine i finansija. . .

„Ako se pogleda statistika, i sa jedne i sa druge strane, možemo da vidimo da imamo porast praktično u svakom segmentu. Imamo veoma dobre rezultate kada je reč o izvozu i uvozu struje, ali i sjajne rezultate u poljoprivredi“, istakao je Pinter.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović kaže da od 2013. godine raste robna razmena između dve zemlje.

„Prošle godine ona je iznosila 1,7 milijardi evra, međutim to karakteriše visoki deficit na srpskoj strani. Odnosno, izvezli smo robe u vrednosti od 457 miliona , a uvezli smo oko oko 1,052 milijarde evra robe“, navodi Jovanović.

Najviše izvozimo autokomponente i delove za mašinsku industriju, a uvozimo lekove i gasna ulja.

Prilika za saradnju krije se, kaže Jovanović, kako u sektoru za zaštitu životne sredine, prehrambenom sektoru tako i u mašinskoj industriji.

Vins Kruina, zamenik generalnog direktora za strateške i međunarodne odnose u kompaniji „National toll payment services PLS“ kaže da je razlog dolaska u Srbiji to što veruje da postoje izvrsne mogućnosti za poslovnu saradnju sa našim kompanijama.

Nada se da će u Srbiji naći partnere za zajedničko investiranje, kako u Srbiji tako i Mađarskoj.

„Srbija je veoma važan partner za nas. Srbija i Mađarska su susedne zemlje iz centralne Evrope i kao dve male zemlje moramo raditi zajedno kako bi odgovorili međunarodnim izazovima“, rekao je Kruina Tanjugu.

Privrednici iz Mađarske borave u našoj zemlji dva dana, a sutra će posetiti Kragujevac.

Rukovodilac Centra za Zapadni Balkan u Privrednoj komori Mađarske Atila Galamboš kaže da je sve više zajedničkih projekata kompanija iz Srbija i Mađarske, a u narednom periodu pripremaju se veliki projekti na polju energetike i infrastrukture.

„Iz godine u godinu cifre su sve bolje i bolje. Ne samo uvoz i izvoz, nego i rad na zajedničkim projektima. Prošle godine dve vlade su potpisale bilateralne sporazume na polju infrastrukture, a u drugom delu ove godine počinjemo realizaciju dogovorenih projekata“, kaže Galamboš.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-mart ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Mađarskom iznosila je 453 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Mađarsku u ovom periodu iznosio je 186,5 miliona evra, uvezeno je 266,5 miliona evra robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 70 procenata.

Prema podacima Agencije za privredne registre na teritoriji Srbije registrovano je 899 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Mađarske, odnosno pravna lica registrovana u Mađarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar