U trendu

Pireus banka očistila problematične kredite rezervisanjem 42 miliona evra

Pireus (Piraeus) banka u Srbiji je očistila svoje bilanse od problematičnih kredita nastalih u ranijem periodu i za to je rezervisala 42 miliona evra, rekao je danas predsednik Izvršnog odbora Pireus banke Vojislav Lazarević.

On je na konferenciji za novinare objasnio da banka nije odustala od naplate problematičnih kredita, ali je cilj da se na zdravim osnovama sprovode ambiciozni planovi za 2016. godinu.

Lazarević je kazao da je adekvatnost kapitala Pireus banke na kraju prvog kvartala ove godine 22,69 odsto, što je značajno iznad propisanog minimuma, a na nivou bankarskog sektora u Srbiji je 21,22 odsto.

Gubitak Pireus banke u 2015. godini od 32 miliona evra, po njegovim rečima, najvećim delom je posledica rezervisanja novca za problematične kredite koji iznose oko 26 odsto ukupnih pozajmica te banke.

„Očekujemo da banka u 2016. godini bude profitabilna“, istakao je Lazarević i najavio da će novi krediti u 2016. godini iznositi više od 100 miliona evra, od čega je 30 miliona namenjeno malim i srednjim preduzećima, a 34 miliona stanovništvu.

Za otplatu novih pozajmica, kako je rekao, biće povoljniji uslovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.