U trendu

‘Piromani na njivama’ ostaju bez podsticaja države

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je najavio danas da će već sledeće godine u saradnji sa institutom Biosens moći preko satelitskih snimaka da se utvrdi ko pali vatru na poljoprivrednom zemljištu i da takvi poljoprivrednici više neće moći da dobiju podsticaje države.

„Sledeće godine ćemo sa Biosensom napraviti nešto da možemo svaku njivu da vidimo, da li je neko palio ili nije. Ako je palio, onda možemo taj alat da koristimo u upravnom postupku i da tog čoveka i kaznimo, tako što će ući u pasivan status po pitanju podsticaja države“, rekao je Nedimović na konferenciji „Lideri transformacije društva“ u Beogradu.

Istakao je da mu se čini da kada dolazi u Sremsku Mitrovicu kao da je „zavladao Neron“ (rimski imperator koji je navodno zapalio Rim): „Sve živo popališe, ne možeš da priđeš“.

„E, nećeš moći, frajeru, više ni da uzimaš podsticaje, jer ne možeš da ocekuješ od mene, ako sve oko sebe kršiš i lomiš, da te još nagradim podsticajima“, poručio je ministar.

Kaže da se paljenjem uništava poljoprivredno zemljište koje je vredan resurs, i podsetio da je do sada puno ljudi poginulo zbog paljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.