U trendu

Pirotski kačkavalj Mlekarske škole dobio oznaku geografskog porekla

Mlekarska škola „Dr Obren Pejić’“ u Pirotu postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Markica na proizvodima i bar-kod koji je Ministarstvo poljoprivrede izdalo školi, potvrda su kvaliteta jedinstvenog kačkavalja iz pirotskog kraja.

Sertifikaciona kuća koju je škola angažovala obavila je sve provere i izdala školi sertifikat kojim potvrdjuju da se kačkavalj proizvodi u skladu sa Elaboratom o zaštiti oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Direktor Mlekarske škole “Dr Obren Pejić“ Dragan Stojanović izjavio je danas da je ovo veliko priznanje za školu koja ima tradiciju u proizvodnji kačkavalja koji je nacionalni brend.

„Dnevno otkupimo i preradimo 5.000 litara mleka, većinom za proizvodnju kačkavalja koji je naš strateški proizvod. Posle dobianja ove markice očekujemo da prve količine krenu na tržište“, rekao je Stojanović na današnjoj prezentaciji kačkavalja sa tom oznakom.

Šef grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić rekao je novinarima da je pirotski kačkavalj „brend i ponos“ ne samo ovog kraja već cele Srbije.

„Za ovaj proizvod škola može da koristi kontrolnu markicu. Nadam se da će ovaj proizvod sada biti još prepoznatljiviji na tržištu i to je garancija da on dolazi iz Pirota. Koristi će imati i proizvodjači mleka. Pirotski kačkavalj zaslužuje da se zaštiti i na području Evropske unije i da bude na policama velikih trgovinskih lanaca u Evropi“, rekao je Raketić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je podsetio da je kačkavalj zaštićen 2013. godine, a taj veoma važan postupak je započet 2011, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije i USAID-a.

„Nadamo se da ćemo na ovaj način doprineti razvoju stočarstava i mlekarstva. Želim da ovaj naš proizvod dodje do trpeza ne samo gradjana Srbije nego da ga bude i van granica zemlje”, rekao je Vasić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.