U trendu

Pištaljka: Sukob interesa u prodaji Telekoma

Kompanija Lazard, koju je Vlada Srbije izabrala za savetnika u privatizaciji Telekoma Srbija, nalazi se u sukobu interesa pošto je njen strateški partner investicioni fond Apolo, jedan od mogućih kupaca Telekoma, preneo je danas portal „Pištaljka“.

Prema tom portalu, Lazard i Apolo su još 2008. godine sklopili dogovor da u Evropi nastupaju zajedno.

Lazard je ove godine bio finansijski savetnik Apola pri preuzimanju francuske staklarske industrije Veralija, koja proizvodi boce za šampanjac „Dom Perinjon“ i tegl za „nutelu“, zatim američke hemijske grupacije OM, kao i u neuspešnom poslu sa kupovinom firme Ar-Si-Es Kapital (RCS Capital).

Kako je pre nekoliko dana preneo „Vol strit džornal“, deonice Ar-Si-Esa na njujorškoj berzi su naglo izgubile vrednost pošto je objavljeno da je ta kompanija koja drži nekretnine vredne 19 milijardi dolara (hotele, prodavnice, bolnice i poslovne zgrade na Menhetnu) sklopila dogovor sa Apolom. Suočen sa propašću, Ar-Si-Es je kao savetnika angažovao upravo Lazard da pokuša da podigne vrednost svog kapitala.

Slovenačka državna agencija STA objavila je juče, pozivajući se na neimenovane „ali dobro obaveštene“ izvore, da je Telekom Slovenije podneo zajedničku obavezujuću ponudu za Telekom Srbija sa investicionim fondom Apolo, prenela je „Pištaljka“.

Taj portal je naveo da je prema podacima iz finansijskih izveštaja Telekom Srbija prošle godine uvećao profit i zaradio oko 13 miliona evra više nego 2013. godine. To akcionarsko društvo, u kojem je država najveći vlasnik sa oko 58 odsto deonica, imalo je prošle godine čistu zaradu od oko 140 miliona evra.

Pre četiri godine, tadašnja vlada je za 51 odsto Telekoma tražila najmanje 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač – Telekom Austrija, hteo je da da 1,1 milijardu evra. U to vreme, potpredsednik Vlade Srbije bio je Božidar Đelić. U januaru prošle godine, Đelića je na mestu direktora svog ogranka u Francuskoj zaposlio Lazard, piše „Pištaljka“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar