U trendu

Pitanje izvoza govedine u BIH uskoro rešeno

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da će na sastanku ministara 8. i 9. septembra u Sofiji biti rešeno pitanje zabrane izvoza vakcinisanog govedjeg mesa iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu (BiH).

„U najskorije vreme moglo bi da dodje do ukidanja zabrane izvoza vakcinisanog govedjeg mesa u BiH“, kazao je danas Nedimović ambasadoru BIH u Srbiji Lazaru Mirkiću, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

BiH je polovinom juna zabranila uvoz goveda, govedjeg mesa i mleka i iz Srbije zbog bolesti kvrgave kože. Uprava za veterinu BiH zabranila je uvoz tih proizvoda i iz Bugarske, Makedonija, i iz nekoliko regiona u Grčkoj, a zabranjen je i uvoz pošiljki živih goveda koji potiču iz drugih država ukoliko se pre ulaska u BiH prevoze preko navedenih teritorija.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije se navodi da je Nedimović danas Mirkića obavestio i da su u toku konsultacije s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije u vezi s pitanjem izvoza suncokreta u Bosnu i Hercegovinu.

Nedimović i Mirkić su na sastanku ocenili da prioritet treba da bude poštovanje medjunarodnih tržišnih standarda i propisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.