PKS: Akademija cirkularne ekonomije 4. oktobra

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas predstavnike malih i srednjih preduzeća da se prijave za Akademiju cirkularne ekonomije (ACE), koja počinje 4. oktobra i trajaće do kraja novembra.

Poziv je otvoren do 29. septembra, akademija je namenjena privrednicima iz proizvodno orijentisanih kompanija, a fokus je na tekstilnoj i modnoj, auto industriji, poljoprivredno-prehrambenoj, drvnoj i industriji nameštaja, navodi se u saopštenju PKS.

Oko 30 polaznika imaće priliku da savladaju mogućnosti, alate i metode uvođenja i primene cirkularne ekonomije u svojim kompanijama, kao i da analiziraju i ocene efektivnost procesa rada i upotrebe materijala.

Nastava je koncipirana po modelu aktivnih i praktičnih radionica, sa fokusom na novim principima poslovanja i predavanja, „lanac kreiranja vrednosti“ i „životni ciklus proizvoda“, kojima se u multidisciplinarnom okruženju polaznicima približavaju načini na koje mogu inovirati svoju proizvodnju, proizvode i način na koji predstavljaju svoju ponudu na tržištu.

Polaznici ACE upoznaće se i sa aktuelnim trendovima i pripremiti za nastupajuće promene koje se očekuju u internacionalnim poslovnim sistemima u vidu novih standarda, regulativa, zakona, tržišnih zahteva i tehnologija.

Cirkularna ekonomija, po oceni stručnjaka, predstavlja alat koji doprinosi unapređenju konkurentnosti, rastu BDP-a i otvaranju zelenih radnih mesta, a kompaniji koja se odluči da napravi kompletan zaokret ka profitabilnijem i zdravijem poslovanju, donosi mnoge benefite, poput manjih izdataka za takse, većeg profita, niižih troškova za sirovine, vodu i energiju, obavezujući na brigu o sredini i kupcima.

Osim sektora u fokusu, poziv PKS za učešće u ACE otvoren je i za predstavnike kompanija i u drugim oblastima privrede koji se u poslovanju rukovode principima cirkularne ekonomije.

ACE organizuje Centar za cirkularnu ekonomiju PKS, u saradnji sa kompanijom CirEkon i Poslovnom akademijom PKS, uz podršku EIT-Climate-KIC, najveće evropske inicijative za borbu protiv klimatskih promena kroz tehnologiju i inovacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.