U trendu

PKS: Drvna industrija Srbije potencijal za izvoz (VIDEO)

Drvna industrija Srbije neiskorišćeni je potencijal domaće privrede iako je treća industrija po ostvarenom suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom, koji je prošle godine dosegao 260 miliona dolara, ocenjeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Postoji potencijal za rast izvoza drvne industrije koji se povećava iz godine u godinu, prošle godine ukupan izvoz bio je oko 600 miliona dolara, od čega je oko 350 miliona dolara bio izvoz proizvoda od drveta, a gotovo 250 miliona dolara izvoz nameštaja“, kazao je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić.

On je istakao da je udeo tih industrija u BDP Srbije još uvek relativno mali jer iznosi 1,4 odsto, dok je u izvozu gotovo šest procenata, ali smatra da drvna industrija ima izuzetan potencijal kada je u pitanju razvoj preduzetništva i ravnomeran regionalni razvoj, kao i za strane investicije i strateška partnerstva.  
„U drvnoj industriji posluje oko 2.200 kompanija od čega su 1.800 mikro preduzeća i preduzetnici, koji upošljavaju oko 42.000 radnika“, kazao je Miletić.

On je ukazao kako je važno što je domaća drvna industrija zasnovana na domaćoj sirovinskoj bazi, ali i da ona nije neobnovljiva, pa je zbog toga potrebno pažljivo gazdovanje tim resursom od strane javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume.

Kao glavne probleme u poslovanju drvne industrije Srbije on je naveo nedostatak radne snage, nedovoljno obrazovanje stručnog kadra, ali i nedovoljno sirovina za proizvodnju, „jer su preradjivečki kapaciteti dva do tri puta veći nego što su iskorišćeni“.

Miletić je ipak naglasio da je „Srbija lider u proizvodnji i izvozu nameštaja od pločastih materijala, posebno u regionu“, dodavši da Srbija ima kvalitetan nameštaj, odličan dizajn, kvalifikovanu radnu snagu.

„Kilograma drveta, ugradnjom u nameštaj dobija sedam puta na dodatoj vrednosti zbog toga je to orijentacija i zadatak da se proizvodnja nameštaja podrži i od strane države i od strane PKS“, kazao je Miletić.

Direktor marketinga kompanije Forma ideale Aleksandar Ružesković kazao je da je ta kompanija najveći srpski izvoznik nameštaja u 2018. godini, sa učšćem od 21 odsto ukupne vrednosti izvoza nameštaja.

„Forma ideale godišnje proizvede 2,5 miliona komada nameštaja, 80 odsto se plasira na nekoliko stotina prodajnih mesta u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike“, naveo je on i dodao da kompanija drži prvu poziciju u proizvodnji pločastog nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

Ružesković je podsetio da Forma ideale i najveći maloprodajni lanac nameštaja u Srbiji i da zapošljava više od 1.700 radnika, od kojih 700 radi u proizvodnji u fabrikama za pločasti i tapacirani nameštaj u Kragujevcu i Majdanpeku, gde se trenutno izradjuje više od 600 artikala.

On je najavio da će do kraja godine biti proširena proizvodnja, izvoz, maloprodajna mreža, ali i povećan broj zaposlenih, uz unapredjenje poslovnih procesa, dizajna i odnosa sa inostranim partnerima.

Predstavnik Razvojne agencije Srbije Miloš Djekić kazao je da ta institucija kao i ranijih godina pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzćima i podsetio da su nedavno objavljena dva javna poziva koji se odnose na pomoć sektoru preradjivačke industrije, koji obuhvata i drvnu industriju,  kao i pomoć za učešće na medjunarodnim sajmovima.

Precizirao je da firme mogu da konkurišu za pomoć u uvodjenju standarda, sertifikaciju i resertifikaciju, unapredjenje procesa proizvodnje, a naknada pokriva 40 odsto operativnih sredstava.

Dodao je da se za učešće na sajmovima sufinansira 50 odsto troškova.

Najavio je i da će se u prvoj polovini maja raspisati projekat za mikro, mala i srednja preduzeća koja žele da udju u lanac dobavljača multinacionalnih kompanija.

„To je pilot projekat sa budžetom od 450 miliona dinara. Preduzeća za opremu, mašine, konsultantske usluge moći da dobiju do 23 miliona dinara“, kazao je Djekić.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar