U trendu

PKS: Eliksir grupa planira da gradi fabriku u Egiptu

NOVI SAD – Domaća kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata „MISR Phosphate Company“ (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti, od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora do razmene znanja i tehnologija, kao i izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu.

To je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji dve kompanije, u Eliksir grupi u Novom Sadu, saopštila je Privredna komora Srbije.

„Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više džoint venčera (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata“, rekao je PREDSEDNIK Eliksir grupe Stanko Popović.

Radićemo i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji, rekao je on i dodao da bi to bio „džoint venčer“ u Egiptu.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, prema njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje našeg tržišta i poljoprivrednika.

„Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš know-how, oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijima i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline“, ističe Popović.

Zahvalio je PKS i njenom predsedniku Marku Čadežu uz čiju su podršku, kako je naglasio, uspeli da se povežu sa MPCO, koja ima pravo na ekspoloataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

„Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji Privredne komore Srbije, najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde, tako i na egipatskom tržištu“, rekao je Čadež.

Kaže da je to ujedno i potvrda da Srbija ima kompanije, kao što je Eliksir, sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

„Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, srpske i egipatske firme moći će da računaju na podršku PKS u svim fazama realizacije dogovorenih projekata“, rekao je Čadež uz čestitke Eliksiru na postignutom dogovoru o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom u oblasti ekploatacije i istraživanja rude fosfata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar