U trendu

PKS: Izvoz hrane za S. Arabiju dobra vest za srpsko stocarstvo

BEOGRAD – Saudijska Arabija odobrila je uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što je dobra vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom, koje ima zahtevno i visokoplatežno tržište, ocenio je danas sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Objasnio je da je, posle ovog sporazuma, kada je Srbija dospela na listu država koje imaju mogućnost da izvoze u Saudijsku Arabiju, sledeći korak usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda s obzirom na to da se radi o podneblju muslimanske veroispovesti.

Podsetio je da je Halal standard neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i dodao da je on vrlo zahtevan, te da se obnavlja svake godine.

„Kompanije koje se budu odlučile da sarađuju sa Saudijskom Arabijom i izvoze u tu zemlju animalne proizvode neophodno je da primene taj standard koji podrazumeva proveru kako je životinja tretirana i hranjena, klanica mora da ispunjava određene standarde, rasecanje mesa i moraju ispunjeni svi slični zahtevi navedeni u tom dokumentu“, rekao je Budimović za Tanjug.

Ocenio je da bi izvoz u Saudijsku Arabiju povukao lanac proizvodnje u srpskom stočarstvu i to naročito kada je u pitanju juneće i ovčije meso, mleko i mlečni proizvodi.

Budimović je kazao da je još uvek rano prognozirati kada će se izvoz realizovati, ali je odobrenje da se meso, mleko i mlečni proizvodi iz Srbije uvoze u Saudijsku Arabiju siguran znak da se krenulo sa pregovorima.

„Dve uprave za veterinu odnosno Agencije za bezbednost hrane Saudijske Arabije i Uprava za veterinu Srbije treba da nastave finalne dogovare i preduzmu precizne korake kako bi izvoz trebalo realizovati“, rekao je on.

Smatra da Srbija ima dobar potencijal za povećanje proizvodnje, a samim tim i za izvoz osnovnih životnih namirnica, te da naša zemlja treba da se prilagodi novonastaloj situaciji u svetu izazvanoj ratom u Ukrajini, i pronađe alternativna tržišta za izvoz tih proizvoda.

Poručio je da ukoliko naša zemlja počne da izvozi meso i mleko, ne samo u Saudijsku Arabiju, nego i u druge zemlje, stočari treba da povećaju broj grla, kako bi se dobilo više mesa i litara mleka.

Budimović je rekao da Srbija nije izuzeta iz ekonomske krize koja je zahvatila čitav svet, ali je suočena i sa klimatskim promena koje utiču na proizvodnju hrane za životinje, pa se posledice odražavaju na stočarstvo u zemlji.

„Imamo sušu drugu godinu za redom s tim što je ove godine mnogo više izražena u pojedinim delovima Vojvodine, što je dovelo do negativnih posledica kada su u pitanju proizvodnja kukuruza, sojine sačme, suncokreta i sena lucerke neophodnih za ishranu goveda“, objasnio je Budimović.

Istakao je da je zbog toga neophhodno raditi na primeni novih tehnologija navodnjavanja, kao i proizvodnji novih sorti kukuruza i lucerke, kako bi se obezbedile dovoljne količine hrane za životinje.

Prema njegovim rečima na domaće stočare utiče povećanje cena žiatica i naftnih derivata, ali Srbija, kako je naveo, ima predispozicije za razvoj poljoprivrede i stočarske industrije.

Zaključio je da Srbija treba da iskoristi potencijale u smislu i mogućnosti i znanja za povećanje proizvodnje osnonih životnih namernicama, a da bi vlada trebalo određenim merama da olaksa tu proizvodnju i pospeši razvoj stočarstva u zemlji.

„Naši stočari imaju iskustva i znanja, a potrebno je država pravi ovakve trgovačke aranžmane i da se pruži mogućnost za izvoz, kao i da naši farmeri budu sigurni da će njihovi proizvodi biti otkupljeni i plaćeni“, objasnio je Budimović.

Na pitanje da li će doći do poskupljenja osnovnih zivotnih namirbnica u zemlji, Budimović je kazao da sve karike u lancu proizvodnje osnovnih životnih namirnica farmeri, klaničari ili mlekari i trgovci imaju pođednaku odgovornost kada je cena tih proizvoda u pitanju i ocenio da sada nije dobro vreme za velike zarade iako su cene u porastu.

Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila je uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na nedavnom sastanku sa predstavnicima ove uprave obavešten da je naša zemlja stavljena na listu odobrenih izvoznika hrane u Saudijsku Arabiju, a najnovijom odlukom tamošnje Uprave za hranu i lekove izvoz naše hrane je i formalno odobren.

Tako će posle više od 40 godina, mleko i mlečni proizvodi moći da se izvoze u tu zemlju, a voće i povrće se već nesmetano mogu izvoziti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar