U trendu

PKS: Na Sajmu vina u BG kompanije zakazale 420 sastanaka

BEOGRAD – Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji počinje danas i traje do 4. septembra, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je ocenio da ove brojke jasno pokazuju koliko je interesovanje za sajam posebno u poslovnom segmentu umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva, saopštila je PKS.
“ Na sajam smo doveli više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja koji će se sastati sa izlagačima i upoznati sa ponudom najkvalitetnijih vina i rakija iz regiona. Među kupcima je najviše distributera i uvoznika, a tu su i predstavnici HORECA sektora, maloprodajni lanci i veletrgovci iz Srbije i regiona koji su zainteresovani da prošire svoj prodajni asortiman kad su vina u pitanju“, rekao je Čadež za RTS.
Naglasio je da je prednost u tome što se sastanci zakazuju unapred, putem specijalne platforme koja omogućava da se pretraže profili svih učesnika i izaberu potencijalni partneri u skladu sa sopstvenim potrebama i interesima i da se na brz i jednostavan način pronađu kupci, dobavljači, uspostave poslovni kontakti, ugovori saradnja i partnerstvo.

„Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog Wein & Co koji je broj jedan trgovac vinama u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina ili američki Opici Wines and Spirits osnovan davne 1913. godine. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na Sajam vina, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona“, rekao je Čadež.
Među kupcima je i Novel Wines, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju i uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom Sajma vina u Beogradu.
Ova prva zajednička regionalna manifestacija „Otvorenog Balkana“ okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD.

Iz tri države Otvorenog Balkana na sajmu je prisutno 235 vinarija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

Sutra, 2. septembpra biće održan Samit lidera Otvorenog Balkana, a Čadež je istakao da i taj događaj pokazuje da se rodila nova vrsta poverenja između lidera, ono što nismo imali ranije.

Inicijatima Otvoreni Balkan došla je od samih lidera, to privreda ceni i podržava unapređenje saradnje u celom regionu, kao što je i sporazum o obezbeđivanju prehrabmene sigurnosti, dodao je predsednik PKS.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Manifestacija na jednom okuplja vinarsku elitu, najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminentni međunarodni žiri iz sveta vina.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbol?a vina iz balkanskog regiona i sveta.
Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar