U trendu

PKS: Naplata potraživanja i transport najveći problemi

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

„Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište“, naglašeno je na vanrednoj sednici Upravnog odbora PKS.

PKS će, kako su najavili, u najskorije vreme pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima i uputiti ga Vladi Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da su u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme kompanija na terenu i u platnom prometu.

Čadež je podsetio je da je PKS odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala Krizni tim za praćenje situacije i Kolcentar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom.

Pozvao je privrednike i kompanije da sa PKS podele sve informacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćenim krizom.
„Uspostavili smo veoma kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Euročamber-a“, navodi Čadež.

PKS je, kako dodaje, posebno u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana i prati situaciju na terenu i mere međunarodnih institucija i EU, rekao je Čadež.

Analitički tim PKS, po rečima Čadeža, kontinuirano prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.

Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

„Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou“, istakao je Nikolić koji je i direktor kompanije Srboeksport.

Članovi UO, predsednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem izneli su probleme u poslovanju od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvesnost poslovanja.

„U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme vozača koji su u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transportu“, naveo je direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Kaže da je takođe, važno da se reši naplata potraživanja kao i korespondskih banaka i da se nadaju da će kriza biti gotova što pre.

Prema njegovim rečima, PKS će nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar