U trendu

PKS: Nove šanse za poslovnu saradnju Srbije i Egipta

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su otvorene brojne mogućnosti za saradnju Srbije i Egipta i dogovoreni novi poslovi u oblastima poljoprivrede, hemijske industrije, IT, poljomehanizacije, putne infrastrukture i logistike.

Kako je saopštila PKS, Čadež je predvodio privrednu delegaciju naše države u poseti Kairu, gde su organizovani bilateralni sastanci sa najistaknutijim egipatskim privrednicima koji posluju u tim sektorima industrije.

Čadež je egipatskim privrednicima poručio da su kompanije iz Srbije spremne da sa partnerima iz Egipta učestvuju u različitim oblicima saradnje, posebno u oblasti investicionih ulaganja u određenim sektorima privrede, ali i u osmišljavanju strategije za nastup na trećim tržištima, što se posebno odnosi na zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Kako se navodi, predstavnici egipatske poslovne zajednice iskazali su veliku zainteresovanost za partnerstvo sa našim kompanijama iz svih sektora.

Predsednik PKS se u Kairu sastao i sa Tarekom El Molaom, ministrom za naftu i mineralne resurse Egipta sa kojim je razgovarao o mogućnostima zajedničkih poslova dve privrede u korišćenju fosfata u industriji, s obzirom da je Egipat jedan od najvećih proizvođača tog minerala u svetu.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Egipta u 2021. godini iznosila je 79,7 miliona američkih dolara, što govori o značajnom prostoru za dalje unapređenje poslovnih odnosa dve privrede, saopštila je PKS.

Navodi se se najzastupljeniji izvozni proizvodi Srbije u Egipat su duvan, proizvodi namenske industrije i traktori, dok smo najviše uvozili hemijske proizvode, so i voće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar