PKS od 1. oktobra izdaje detašmane za rad u Nemačkoj

Foto: Beta

Od 1. oktobra Privredna komora Srbije (PKS) izdavaće detašmane za rad u Nemačkoj kompanijama iz Srbije koje već imaju ugovorene poslove za rad u toj zemlji,  izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

On je na predstavljanju te usluge koju će od oktobra obavljati PKS, umesto Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu kazao da Srbija trenutno koristi oko 80 odsto kvota za zapošljavanje za rad u Nemačkoj utvrdjenih detašmanom, i da su to uglavnom gradjevinski radnici.

Sa Nemačkom je još 1989. Jugoslavija potpisala Sporazum o upućivanju radnika zaposlenih u domaćim firmama na privremeni rad na osnovu ugovora o izvodjenju radova. Taj ugovor koji omogućava da srpski poslodavci na pojednostavljeni način upućuju zaposlene u rad u Nemačku, jer Srbija nije članica EU, obnovljen je 2001.

Čadež je naglasio da je na osnovu tog sporazuma Nemačka za ovu detašmantsku godinu odredila kvotu od 2.770 radnika.

„Detašmani nisu pojedinačni ugovori i pojedinačno zapošljavanje u Nemačkoj, već je to zapošljavanje radnika iz kompanija koje već imaju potpisane ugovore o radu u toj zemlji“, objasnio je Čadež i dodao da se kvota o maksimalnom broju zapošljavanja radnika iz Srbije u Nemačkoj utvrdjuje svake godine.

On je dodao da je PKS već formirala radnu grupu za preuzimanje ovog posla od Ministarstva za rad, naglasivši da je ceo taj posao uradjen u dogovoru sa tim ministarstvom kako bi se olakšalo privredi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da je to ministarstvo prepoznalo PKS kao partnera u budućnosti, jer komora okuplja sve poslodavce u Srbiji i specijalizovana je za pomoć privredi.

On je kazao da Srbija već ima zakon o upućivanju radnika na privremeni rad u inostranstvo i da je prošle godine po tom osnovu na privremeni rad u inostranstvo otišlo 1.140 , radnika, a ove godine do kraja maja 160 poslodavaca prijavilo više od 4.000 radnika, što prema njegovim rečima  pokazuje da su poslodavci prepoznali taj zakon kao dobar.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar