U trendu

PKS: Rešeno pitanje opstanka 14 fabrika stiropora

BEOGRAD – Domaći proizvođači stiropora, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije (PKS), mogu da računaju na veću proizvodnju tog termoizolacionog materijala i proširenje kapaciteta, čime je rešeno pitanje opstanka 14 domaćih fabrika stiropora.

Na inicijativu Grupacije proizvođača hidro i termoizolacionih materijala PKS, izmenjen je Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada, iz 2017. godine.

Domaća regulativa usklađena je sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okruženju, što proizvođačima otvara vrata za veći plasman stiropora u toplotno izolacionim sistemima na fasadama objekata, navodi se u saopštenju PKS.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije kaže da je na ovaj način, posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, rešeno veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji.

Dosadašnji Pravilnik u velikoj meri ograničavao je korišćenje stiropora i gotovo u potpunosti eliminisao njegovu primenu na fasadama.

Članovi Grupacije navode da je, pored proširenja primene stiropora, jedan od prioriteta u novom Pravilniku bila protivpožarna zaštita. Prikupljeni su primeri dobre prakse zemalja okruženja i Evropske unije i razmotreni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Domaći Pravilnik, sa aspekta protivpožarne zaštite u građevinarstvu, stroži je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno određuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala.

Milan Tasić, predsednik Grupacije proizvođača termo i hidro izolacionih materijala PKS, vlasnik i direktor „Fime“, ističe da su u protekloj godini proizvođači stiropora imali pad od 30 odsto plasmana na tržištu ovog građevinskog materijala, zbog prethodnog Pravilnika koji je usvojen bez konsultacija sa Grupacijom.

To je dovelo i do otežanog snabdevanja termoizolacionim materijalima na tržištu Srbije.

Za puni efekat novog Pravilnika potrebne su dve do tri godine da bi se materijal vratio u projekte i narudžbine počele ponovo da rastu, smatra Tasić.

Vladimir Ćujić, potpredsednik Grupacije i direktor marketinga „Austroterma Srbija“ kaže da je najveći benefit za proizvođače koju je doneo izmenjeni Pravilnik što se stiropor kao komponenta kompozitno fasadnog termoizolacionog sistema može se primenjivati i na višim objektima nego do sada i što su opisi kategorija zgrada izmenjeni tako da će i po tom osnovu stiropor imati širu primenu.

„PKS nam je bila ogromna podrška u ovome, zadovoljni smo autoritetom koji ima u zastupanju interesa privrednika u okviru naše Grupacije“, istakao je Ćujić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar