U trendu

PKS: U Moskvi ugovoren izvoz hrane veći od 10 mln evra

BEOGRAD – Srpske kompanije prehrambenog sektora dogovorile su, na Međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi, nove izvozne poslove vredne više od 10 miliona evra.

Potpisana su i tri ugovora, a ovih dana biće realizovane prve isporuke robe iz Srbije na rusko tržište, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Ruski poslovni partneri zainteresovani su za srpsko sveže i prerađeno voće i povrće, mesne prerađevine, mlečne proizvode, sokove, dodatke u prehrani (gluten, dekstrin), kao i investiranje u proizvodnju voća i povrća u Srbiji s ciljem izvoza u Rusiju i na druga tržišta.

Ulaganja u nove zasade u Srbiji i stalni rast prinosa uticaće na proširenje kapaciteta proizvodnje, veću zaposlenost i kvantitativno povećanje izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju. Srpski izvoznici voća i povrća očekuju postizanje dogovora nadležnih institucija Srbije i Rusije u vezi sa sertifikacijom proizvoda za rusko tržište.

Kvalitet srpskih proizvoda je nesporan, pruža dodatu vrednost i konkurentnu prednost u odnosu na ostalu ponudu, stav je ruskih posetilaca Sajma i budućih kupaca srpskih proizvoda.

PKS i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, organizovali su od 17. do 20. septembra tradicionalno predstavljanje proizvodnih programa i izvozne ponude 13 srpskih kompanija na WorldFood Moscow – jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija u Ruskoj Federaciji i regionu Zajednice nezavisnih država.

Ove godine je na sajmu u Moskvi 1.600 izlagaca iz 62 zemlje, okupljene u 44 nacionalna paviljona, predstavilo svoju ponudu na 53.000 metara kvadratnih.

Učesnici na nacionalnom štandu Srbije bili su: Jugprom Leskovac, Agroprom Gornji Tavankut, Miraks Agrar Beograd, Ćirić Agro Titel, PIK Južni Banat Bela Crkva, Flora Internacional Bečej, Geneza Kanjiža, Fidelinka Skrob Subotica, Euro Frigo Požega, ITN Grupa Beograd, Zlatiborac Mačkat, Stojanocih Farm Novi Sad, PDM Agro Frut Pudarci.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2018. godine beleži pozitivna kretanja – izvoz u Rusku Federaciju iznosio je 546,6 miliona dolara, što je 16,17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, u prvoj polovini godine najviše smo izvozili sveže jabuke (56 miliona dolara), sir (18,8 miliona dolara), jagode (17,7 miliona dolara), ostalo smrznuto voce (11,5 miliona dolara), trešnje i višnje (8,3 miliona dolara), breskve i nektarine (7,8 miliona dolara), vina (pet miliona dolara), maline, čokolade i vafle (3,4 miliona dolara), kupine (3,4 miliona dolara), smrznutu boraniju (2,4 miliona dolara), sokove (2,2 miliona dolara) i brusnicu (dva miliona dolara).

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.