najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Plan B za Galeniku

U slučaju da ne uspe prodaja Galenike država je spremila i plan B za dalju sudbinu te beogradske farmaceutske fabrike, piše današnji Blic.

Prema tom planu država bi Galenici otpisala dugove od oko 130 miliona evra, dok bi fabrika kredite bankama vraćala do 2020. godine.

Da li će jedina državna fabrika lekova dobiti novog gazdu znaće se za dva dana, jer 27. jula ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici.

Za suvlasništvo sa državom u Galenici zainteresovana su četiri investitora koji su otkupili tendersku dokumentaciju – bugarski proizvodjač lekova Sofarm, Kadil farm iz Indije i dva investiciona fonda, britanski Frontier i finski KJK kapital.

Po pisanju Blica, menadžement Galenike i privatizacioni savetnik napravili su rezervnu opciju, kako bi se smanjili dugovi koji prema državi i bankama iznose oko 200 miliona evra.

Namera je da bude otpisan dug od oko 130 miliona evra prema državnim firmama, poput Srbijagasa i EPS-a, a dugove prema bankama od približno 70 miliona evra Galenika bi vraćala i narednih pet do sedam godina.

Menadžment Galenike trebalo bi, kako navodi Blic, da danas razgovara sa predstavnicima banaka o mogućnosti odobravanja grejs perioda za otplatu nagomilanih dugova.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike