U trendu

Plan naplate poreskih prihoda premašen za 80 milijardi

Plan naplate poreskih prihoda za period januar – oktobar ove godine premašen je za 80 milijardi dinara, od čega je polovina tih prihoda ostvarena zahvaljujući suzbijanju sive ekonomije, podaci su Ministarstva finansija koji su danas saopšteni na Prvoj sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

Prema podacima ministarstva, u prvih deset meseci 2016, učešće dobrovoljnog plaćanja poreza u ukupnoj naplati poreskih prihoda premašuje 85 odsto.

Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako je saopštilo Ministarstvo finasija obavljeno je oko 260.000 nadzora, a broj novoregistrovanih subjekata povećan je za 18,8 odsto, a zatvorenih smanjen za 17,3 odsto u odnosu na period pre primene tog zakona.

Poreska uprava je, kako se dodaje, u periodu januar – oktobar 2016. godine u 6.106 kontrola izdavanja fiskalnih računa zatvorila 2.123 objekata zbog utvrđenih nepravilnosti, a zbog izbegavanja plaćanja poreza ove godine podnela 1.340 krivičnih prijava.

Zahvaljujući efikasnoj primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru otkriveno je i 26 odsto više radnika na crno nego tokom kontrola pre donošenja zakona, a zatečeno je i 13.102 neprijavljena zaposlena nakon čega je 10.975 radnika prijavljeno, što je 80 odsto više nego tokom prethodnih kontrola.

Zahvaljujući radu inspekcije i povećanoj naplati doprinosa, Fond PIO, povukao je iz republičkog budžeta 17,4 milijardi dinara manje od planiranih.

Stopa nezaposlenosti, prema podacima Ministarstva finansija u periodu januar – oktobar smanjena je na 15,2 odsto, dok stopa zaposlenosti iznosi 45,9 odsto.

Navodi se i da je Poreska uprava ove godine oduzela i 6,5 tona rezanog duvana, 37 tona duvana u listu i više od 4,3 miliona paklica cigareta, a MUP je oduzeo 10,5 tona rezanog duvana, 34 tone duvana u listu i 1,2 miliona paklica cigareta.

Otkriveno je i više od tri tone kafe u ilegalnom prometu zbog čega je podneto devet krivičnih prijava, dok je zaplenjeno 2.850 litara alkohola i alkoholnih pića i podneto 18 krivičnih prijava protiv 18 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar