najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Plate direktora kompanija izmakle kontroli

Plate direktora potpuno su izmakle kontroli i doprinele su slomu americkog naftnog diva Enrona, tvrdi finski ekonomista Bengt Holmstrom, jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju.

Nagradu je podelio s britanskim ekonomistom Oliverom Hartom, i to za istraživanje o uticaju ugovora na ponašanje i o njihovim mehanizmima zaštite pozicija poslodavaca i zaposlenih istovremeno.

Na američkom Institutu za tehnologiju MIT, Holmstrom je rekao da njegova i Hartova istraživanja nisu uvek dopirala do onih koji definišu ugovore o platama, preneo je B92.

“Dve ili tri godine bio sam u upravnom odboru Nokije i smatram da se plate izvršnih direktora kreću u rasponu od razumnih do apsolutno strašnih”, istakao je Holmstrom.

I slom Enrona ima veze sa ugovorima o platama izvršnih direktora, konkretno s izdašnim deoničkim opcijama kojima njihovi interesi nisu bili povezani sa interesima tog naftnog diva, tvrdi finski ekonomista.

“Mislim da je kod takvih modela najproblematicnije što direktori nisu istinski zainteresovani da rade za dobrobit kompanije, što mogu u vrlo kratkom roku da uzmu novac i odu”, kaže Holmstrom.

Određivanje plata izvršnih direktora postalo je previše komplikovano, rekao je novinarima dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju.

“Previše je faktora i vlada totalna zbrka…Voleo bih da se nadležni malo bolje upoznaju s našim saznanjima i našim tumacenjem mehanizama naknada za izvršne direktore”, naglasio je finski ekonomista.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike