U trendu

Plenković: Neće biti PDV-a na donacije u robi

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenkvocih najavio je danas na sednici vlade izmenu poreske regulative čime će svi poreski obveznici na dodatu vrednost biti oslobođeni plaćanja tog poreza na donacije u robi za potresom pogođena područja.

Reč je o izmeni Pravilnika o sprovođenju Opšteg poreskog zakona, kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene od PDV-a.

„Ovo je još jedan važan gest, sličan onom koji smo napravili u vreme mera koje su se odnosile na pandemiju kovid-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljaće poreske olakšice“, objasnio je Plenkovi, dodajući da će detalje kasnije izložiti ministar finansija, prenosi poratl Index.

Trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a, dok su donacije u obliku isporuke dobara i usluga predmet oporezivanja. Zato su Hrvatsko udruženje poslodavaca i Udruženje Glas preduzetnika apelovali da vlada donese odluku u što hitnijem roku o oslobađanju donatora, kako pravnih tako i fizičkih lica, od plaćanja PDV-a na donacije u robi i uslugama u borbu protiv posledica potresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.