U trendu

Plenković: O kvotama kad se iscrpu resursi hrvatskih kadrova

ZAGREB – Hrvatska vlada je spremna da razmotri povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpu mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika, poručio je danas premijer Andrej Plenković.

„Kada nedvosmisleno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni da razmotrimo i proširimo kvote, koje su očito u pojedinim delovima, naročito na obali, bilo da je reč o turizmu, ugostiteljstvu ili građevinarstvu, nužno potrebne“, rekao je Plenković, a prenosi Poslovni dnevnik.

„Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentovano“, naveo je Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja u Zadru, na margini sastanka Vlade sa županima, predstavnicima Udruženja gradova, Udruženja opština i predsednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Podsetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 hiljada radnih dozvola za strance, to jest za državljane trećih zemalja koje nisu članice EU, i ocenio da je bila „vrlo izdašna“ pošto je udvostručila kvote za strane radnike u odnosu na 2018. godinu.

„U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane“, rekao je Plenković i dodao da „postoje signali“ hotelijera da su na ivici trenutnih kapaciteta i da žele dodatno povećanje kvota.

„Analiziraćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gde na tržištu rada praktično svako ko želi da radi u ovom trenutku može da dobije posao. To je naš stav i mi ga čak, na neki način, delimo sa sindikalnim centralama, jer bismo hteli da što više naših nezaposlenih ljudi iskoristi ovu priliku“, kazao je hrvatski premijer.

Napomenuo je da je očigedno da se u pojedinim segmentima događa da su radna mesta oglašena, a da uprkos velikom broju registrovanih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje „nema konkretnih aplikacija“.

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) i Hrvatsko udruženje turizma (HUT) uputili su danas apel vladi sa zahtevom da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, navodeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

U saopštenju HUP-a i HUT-a se upozorava da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična i da je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića.

Iz Ministarstva rada su poručili poslodavcima da najpre iskoriste domaću radnu snagu, i da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtev za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar