U trendu

Pobeda Trampa spustila berze, a zatim ublažila pad

I na evropskim tržištima cene akcija danas su u padu, pošto je Donald Tramp izabran za predsednika SAD, ali je gubitak smanjen nakon relativno „mekog“ Trampovog pobedničkog govora.

Istovremeno rastu cena zlata i švajcarski franak koji se smatraju sigurnom imovinom.

Nemački indeks Daks je u padu za dva odsto, pošto je na otvaranju poslovanja pao za 2,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 u padu za jedan procenat.

Direktorka kompanije Forex.com Ketlin Bruks kaže da je Tramp „definitivno zvučao više predsednički nego i u jednoj fazi tokom izborne kampanje“ u pobedničkom govoru u kome je pohvalio Hilari Klinton.

Takav govor, istakla je Bruksova, pomogao je da se ublaže strahovi na tržištima i smanji gubitak.

Ekonomisti kažu da će se tržišta ipak narednih dana suočavati s „haosom i metežom“ zbog neizvesnosti oko Trampovog ekonomskog programa.

U Evropi posebno zabrinjavaju neizvesnosti oko trgovine, s obzirom da se Tramp izjašnjavao protiv trgovinskih sporazuma SAD-EU.

Vodeći ekonomista kuće ING Džermani Karsten Brzeski smatra da bi posle Trampove pobede potresi na globalnim tržištima mogli da budu veći nego kada je Britanija glasala za izlazak iz EU, jer SAD imaju veću ulogu u svetskoj ekonomiji od Britanije.

Dok akcije na berzama širom sveta padaju nakon pobede Trampa, na snazi dobijaju investicije koje se tradicionalno smatraju „sigurnom lukom u nemirnim vremenima“.

Tako je zlato poskupelo za 1,8 odsto, na 1.297 dolara za finu uncu, dok je švajcarski franak ojačao prema dolaru i vrednost američke valute je pala za 0,7 odsto, na 0,9725 franaka.

Na berzama je tražen i jen i dolar je pao prema japanskoj valuti za 1,9 odsto, na 103,17 jena.

Evro je danas ojačao za 0,6 odsto, na 1,1092 dolara.

Očekuje se da cene akcija budu u padu i na otvaranju američkog tržišta, ali daleko manjem nego što se  predvidjalo u prvom trenutku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike