Počela berba grožđa, vinogradari traže radnike

U Vinogradima „Jagodinske vinarije 1892“ počela je berba grožđa na 62 hektara, izjavio je danas Tanjugu jedan od dvojice vlasnika vinarije Dušan Stojanović.

Berbu smo počeli pre pet dana i obrali burgundac, a trenutno beremo gama bojadiser, izjavio je Tanjugu u vinogradima upravnik Ivan Kovačević.

Kvalitet grozđa je dobar, ali slabiji od prošlogodišnjeg koji se dugo neće ponoviti, ocenio je Kovčević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

Burgundac je bio dobrog kvaliteta i već je predajen, a gama bojadiser ide u prodaju, dodao je Kovačević.

Posle gama bijadisera, beremo frankovku i merlot, kabernet sovinjon, dodao je Kovačević i istakao da će ove jesni, u ovom vinogradu biti ubrano oko 270.000 kilograma grožđa, samo, kako je rekao, „da vreme posluži“.

U berbi je angažovano, svaki dan od 25 do 50 sezonskih radnika, „svi koji dođu rade, nikoga ne odbijamo i ne vraćamo, i pozivamo radnike da dođu“, istakao je Kovačević.

Berači su plaćeni tri dinara po ubranom kilogramu grožđa, a rade od 7 do 15 sati.

„Jagodinska vinarija 1892“ je ove vinograde preuzela pre pet godina od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu „Navipa“.

Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović, ime firmi su dali po osnovanju (1892. godine) Jagodinskih podruma.

„Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, uložili smo ogromne pare da ih uredimo i revitalizujemo“, rekao je Stojanović.

Imali smo dva cilja: obnoviti i revitalizovati vinograde i izgraditi vinariju u vinogradima i oba smo ih ostvarili, dodaoje on.

Nova vinarija, sa HSČP sistemom, izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta JE 400.000 litara vina, sa najmodernojom opremom firme „Bućer“ iz Francuske, potsetio je Stojanović.

Vinogradi i vinarija nalaze se na „Vinskom putu Srbije“ i u tu svrhu, gotovo uz samo vinariju, u središtu vinograda, izgrađen je motel sa 30 postelja i degustacionom salom i prodavnicom vina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.