U trendu

Počela isplata minimalca radnicima propalih firmi u Nišu

Radnici propalih niških društvenih firmi koji potražuju zaostale zarade, od danas mogu na šalterima Poštanske štedionice da podignu jednokratnu pomoć u visini minimalne zarade od 21.300 dinara, saopštila je uprava grada Niša. 

Pravo na isplatu minimalca imaju radnici koji su prošlog proleća svoja potraživanja prijavili Centru za socijalni rad i kojima je tada odobrena isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara.

Pravo na isplatu minimalne zarade trenutno ima nešto više od 5.000 radnika, a procenjuje se da još oko 2.000 njih potražuje zaostale zarade. 

Prema ranijim procenama, bivši radnici Elektronske i Mašinske industrije, Gradjevinara, Jastrepca, Niteksa i drugih firmi, nisu uspeli da od svojih firmi naplate oko 2,5 milijardi dinara. 

U saopštenju se navodi da je radnicima koji ovog proleća nisu prijavili potraživanja odobren dodatni rok za prijavu zaostalih plata Centru za socijalni rad – od 26. decembra do 6. januara.

Radnicima koji u tom roku budu prihvaćena potraživanja, minimana zarada počeće da se isplaćuje 9. januara.

U saopštenju se dodaje da je isplatom jedne minimalne zarade ispunjeno obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da će do početka Nove godine početi isplata zaostalih dugovanja radnicima.

„Ovo je veliki iskorak jer u prethodnim godinama, radnicima koji na proteste dolaze svakog petka počev od 2009. godine do danas, niko nije dao rok za početak isplate“, navodi se u saopštenju. 

Ministar privrede Goran Knežević poručio je radnicima prilikom poslednjeg boravka u Nišu da nadležna ministarstva još traže zakonsko rešenje ovog višegodišnjeg problema. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar