U trendu

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Medjunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, saopštila je centralna banka.

Delegaciju Srbije na plenarnom sastanku predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja predstavlja Srbiju u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Goran Knežević sa saradnicima.

Misija MMF-a koju predvodi Džejms Ruf, boravi u Beogradu od 22. juna do 5. jula povodom sedmog razmatranja rezultata sprovodjenja aktuelnog stendbaj aranžmana  Srbije.

Istovremeno biće obavljene i konsultacije po članu IV Statuta MMF-a.

U okviru sedmog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana, biće sagledana realizacija obaveza dogovorenih ekonomskim programom, ostvareni rezultati fiskalne politike, kao i mere ekonomske politike koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Kako se navodi, posebna pažnja u razgovorima biće posvećena sprovodjenju sveobuhvatnih strukturnih reformi koje treba da doprinesu daljem otvaranju novih radnih mesta i postizanju održivih i visokih stopa privrednog rasta.

Istovremeno, u okviru Konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, koje ova institucija obavlja sa zemljama članicama radi sprovodjenja svoje nadzorne funkcije, predstavnici misije analiziraće celokupna privredna kretanja u Srbiji.

Biće sagledana ekonomska politika i mere koje se preduzimaju radi održavanja stabilnih odnosa u privredi, uravnoteženja platnog bilansa i dalje liberalizacije u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Medjunarodni monetarni fond je poslednje konsultacije po članu IV Statuta sa Srbijom održao u februaru 2015.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar