Počelo polaganje cevi za gasovod Severni tok 2

MOSKVA – Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 počelo je u julu, saopštila je danas kompanija Uniper, jedna od učesnica u projektu.

„Kompanija Nord Strim 2 AG, operator projekta Severni tok 2, počela je u julu sa polaganjem cevi za gasovod po dnu Baltičkog mora, uprkos protivljenju SAD-a“, izjavio je finansijski direktor Unipera, Kristofer Delbruk, tokom telekonferencije sa investitorima, prenosi ruska agencija Tas s.

Ranije je drugi učesnik u projektu, austrijski OMV, saopštio da će ukoliko Danska ne izda dozvolu za gradnju, gasovod zaobići ovu zemlju i da neće biti nikakvih poteškoća u izgradnji i planiranju, te da će i u tom slučaju gradnja biti završena kako je planirano – krajem 2019. godine.

Projekat Severni tok 2 predviđa polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale po dnu Baltičkog mora do Nemačke.

Dozvolu za izgradnju izdali su Nemačka, Finska i Švedska. Ostaje da se dobije saglasnost od Danske i Rusije.

Protiv Severnog toka 2 istupaju neke zemlje, posebno Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa.

SAD takođe napadaju projekat gasovoda Severni tok 2, budući da promovišu svoje ambiciozne planove za izvoz tečnog gasa u EU. Pored toga, Letonija, Litvanija i Poljska zajedno se protive izgradnji ovog gasovoda, a njihovi lideri tvrde da je to „politički“ projekat.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike