U trendu

Počelo ročište na kojem se glasa o nagodbi Agrokora (VIDEO)

U košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu danas je počelo ročište na kojem će poverioci Agrokora glasati o nagodbi.

Na ročište su pozvani svi poverioci, a njih 3.069 ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati.

Ročište se održava u dvorani košarkaškog kluba Cibona, jer je moralo da bude obezbedjeno dovoljno mesta za sve poverioce s pravom glasa, ali ih je došlo mnogo manje. Većina poverilaca, kako je objašnjeno, glasa preko opunomoćenika, a većina advokata zastupa više poverilaca.

Na ročištu neće biti raprave već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog veća poverilaca. Zbog velikog broje poverilaca, glasaće se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima.

Za prolazak nagodbe potrebna je saglasnost poverilaca s potraživanjima vrednim izmedju 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Pravo glasa trenutno imaju poverioci s tražbinama vrednim 25,2 milijarde kuna, dok ukupni iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Ako ročište ne bude danas dovršeno, Trgovački sud već je odredio njegovo održavanje ili nastavak za četvrtak i petak.

Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli. Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.

Vanredni vladin poverenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je da poverioci s visokim ukupnim udelom u tražbinama, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu.

Prema predlogu, u novom Agrokoru najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska Sberbanka s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva.

Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20 odsto.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Merkatoru – da Sberbanka svoj deo u Merkatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Takodje je precizirano da dve ruske banke ne bi mogle da imaju 50 odsto ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje za ruske kompanije imaju SAD i EU.

Kada poverenici izglasaju nagodbu, Trgovački sud je mora potvrditi do 10. jula. Proces implementacija mogao bi da potraje nekoliko meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.