U trendu

Počelo sprovodjenje dogovora iz Pariza

Predstavnici poljoprivrednih i prehrambenih kompanija iz srpskih i albanskih sredina borave u dvodnevnoj poseti italijanskoj regiji Friuli Venecija Djulia, gde će se upoznati sa načinom rada poljoprivrednih zadruga i udruženja, kao i modelima organizovanja proizvodnih klastera i saradnje malih i srednjih preduzeća sa velikim sistemima u ovoj oblasti, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Privrednike predvode predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju.

„Ovom posetom, u organizaciji privrednih komora Srbije i Kosova, samo nekoliko dana nakon Pariskog samita, počeli smo realizaciju zaključaka i dogovara sa skupa u Francuskoj, a u sklopu priprema za sledeći samit koji će se u okviru Berlinskog procesa juna naredne godine održati u Rimu“, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na skupu održanom danas u Privrednoj komori Trsta, pod pokroviteljstvom Debore Serakjani, predsednice regiona Friuli Venecija Djulia, kome su prisustvovali i italijanski ambasador u Beogradu Djuzepe Manco i gradonačenik Trsta Roberto Dipjaca, Čadež i Grdžaliju predstavili su napredak privrednih komora Srbije i Kosova u sklopu Berlinskog procesa, na otklanjanju barijera za poslovanje i u povezivanju poslovnih zajednica.

Predsednica Friuli Venecija Djulia istakla je značajnu ulogu koju će ova italijanska regiona imati u procesu integracije i uspostavljanja zdrave ekonomske saradnje država Balkana.

„Iskoristićemo ulogu vrata ka Istoku koja nam je dodeljena zbog geografske, kulturne i političke pozicije, za unapredjenje ekonomske saradnje i jačanje stabilnosti u regionu“, rekla je ona.
U radu skupa, kojim je predsedavao predsednik Privredne komore Trsta Antonio Paoletti, učestvovali su i predstavnici slovenačke manjine u ovoj italijanskoj regiji, koji su preneli iskustva u realizaciji projekata prekogranične saradnje i upoznali delegaciju privrednih komora Srbije i Kosova sa načinom svog organizovanja koji može biti koristan u kreiranju modela funkcionisanja zajednica na Kosovu.

Za predstavnike srpskih i albanskih kompanija boravak u Italiji bila je prilika za posetu i direktne razgovore s proizvodjačima iz Friuli Venecija Djulia, koja ima odlično iskustvo u poljoprivrednom zadrugarstvu i koristi ga kao jedan od značajnih instrumenta za rast, razvoj i povećanje zaposlenosti u regionu.

PKS navodi da Srbija ima tradicionalno dobru privrednu saradnju s tim delom Italije, a potencijal za unapredjenje ekonomskih veza, osim u poljoprivredi postoji, izmedju ostalog, i u metalopreradjivačkoj i drvnoj industriji, kao i u oblasti usluga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.