U trendu

Počeo opšti štrajk u brodogradilištima Uljanik i „3. maj“

PULA/RIJEKA – Radnička sirena u hrvatskom brodogradilištu Uljanik jutros se nije oglasila.

Radnici Brodogradilišta „3. maj“ i cele Uljanik Grupe su jutros u 7:00 sati započeli generalni štrajk jer im nisu isplaćene plate za jul, izveštava portal Seebiz.

„Glas Istre“ javlja da je situacija izrazito napeta i da umesto najavljenog štrajka na radnim mestima postoji velika mogućnost protesta.

Štrajk je juče najavio zamenik poverenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu „3. maj“ Veljko Todorović.

„Uprava nije ispunila obećanje i nije uspela da obezbedi novac za plate“, rekao je Todorović i saopštio da će radnici štrajkovati na svojm radnim mestima, a organizovaće se dežurstva tehničkih službi, vatrogasaca i drugih.

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske „dobijao naznake da bi Uljaniku mogao da bude odobren zajam Hrvatske banke za odnovu i razvoj (HBOR), ali do utorka u 13:00 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata“.

O tome je sindikate, kako je istakao, izvestio predsednik Uprave Uljanik Grupe Đani Rosanda, koji je, po rečima Todorovića, „svestan da nije uspeo da ispuni svoje obaveze“.

Brodogradilištu „3. maj“ je juče deblokiran račun, nakon što im je u petak tokom dana blokiran, saopštili su iz tog riječkog brodogradlišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.