U trendu

Počeo sa radom Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije

BEOGRAD – Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije koji se održava u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, počeo je sa radom u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija.
Forum organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji a predsednik PKS Marko Čadež je rekao da nikada nije video ovako punu salu i da je ovo najveći bilateralni psolovni forum koji je komora organizivala u poslednjnoj deceniji.

Istakao je da je prisutno više od 250 naših i 150 italijanskih privrednika.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsedniku Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniju Tajaniju što su ekonomiju stavili u prvi plan svoje agende.
“Najvažnije je to što se sektori saradnje Srbije i Italije sire na nova područja kao što su zelena tranzcija i primena visokih tehnlogija” rekao je Čadež.
Ocenio je da današnnji sastanak predstavlja početak jedne nove ere u italijansko-srpskim ekonomskim odnosima i istakao da se Srbija u odnosu na poslednji poslovni forum sa Italijom koji je bio pre više od 10 godina značajno promenila.
“Regulatorni okviri, nivo investicija, sposobnost naših kompanija da sarađuju je sada mnogo drugačiji. Sve vas koji možda niste bili ranije u Srbiji pozvao bih vas da što više razgovarate sa našim privrednicima i da vidite zašto je Srbija danas jedna od najbrže rastućih ekonomija na kontinentu i zašto Srbija sa sedam miliona stanovnika izvozi četiri I po puta softvera nego Turska sa 82 miliona stanovnika”, rekao je Čadež.

Dodao je da ga posebno raduje spremnost italijanskih institucija da pomognu tome i ocenio da je to što se Srbija toliko promenila poslednjih godina bilo moguće samo kroz viziju lidera, pre svega predsednika Vučića, vlada koje su vodile ovu zemlju ali i naših privrednika i ekonomosta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.