U trendu

Počinje istraživanje nafte i plina u Dinaridima?

ZAGREB – Agencija za ugljovodonike (AZU) primila je ponudu na tenderu za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika području Dinarida, javili su hrvatski mediji.

Pozivajući se na saznanja iz AZU, danas u podne je istkao tender za prijem ponuda, a okvirni rok za izdavanje dozvola je decembar ove godine.

„Zadovoljni smo, jer je pristigla ponuda, da je i ovaj tender uspešno okončan, a ne treba zaboraviti da se radi o još uvek neistraženom području. Takođe smo zadovoljni jer su svi tenderi za kopneni deo Hrvatske dobro prošli“, naveli su za HINU iz AZU, nakon otvaranja ponude.

Sada, kažu, treba videti da li je ponuda u skladu s pravilima, ne navodeći detalje o ponuđaču.

Komisija za sprovođenje tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na području Dinarida proučiće i oceniti da li je ponuda u skladu s pravilima natječaja.

Hrvatska vlada je krajem januara ove godine donela odluku o pokretanju postupka raspisivanja tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12. 134 kvadrana kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prema podacima iz tendera, dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonik biće dodeljena odabranom ponuđaču na period od najviše trideset godina, koje se sastoji od istražnogi razdoblja eksploatacije.

Na području Dinarida do sada je, inače, snimljeno ukupno 545,98 km 2D seizmičkih podataka.

Prva istražna bušotina izrađena je 1959. godine, a nekoliko njih pokazalo je potencijal s pojavom nafte i plina.

Sva istraživanja radila je kompanija INA.

(Tanjug)

Napišite komentar