U trendu

Počinje međunardni salon automobila u Frankfurtu

Međunarodni salon automobila u Frankfurtu otvara se danas, gde će na površini od 230 hiljada kvadratnih metara više od 1.100 izlagača iz 39 zemalja predstaviti novitete u automobilskoj industriji.

Među novitetima najavljeni su Reno Megan 4 i Opel Astra 5, koji će konkurisati Folksvagenu Golf, dok će Audi predstaviti redizajiran A4, a BMW svoju veliku Seriju 7. Treba očekivati nalet automobila sa pogonom na četiri točka, Folksvagen Tiguan, Ford Edge i Jaguar F-Pace, kao i luksuzni Bentli Bentajga (Bentayga).

Biće predstavljeni i brojni „zeleni“ modeli da bi se odgovorilo na evropske ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova do 2020. godine. Audi i Porše će svaki predstaviti novo električno vozilo koje će biti konkurent američkoj Tesli i japanskoj Tojoti. Tojota će prvi put predstaviti četvrtu generaciju svog modela „prijus“ na hibridni pogon.

Svi veliki proizvođači će biti predstavljeni na sajmu u Frankfurtu, ali je šef Fijat Krajsler automobila (FCA) Serđo Markione otkazao dolazak zbog pregovora o platama u SAD.

Ova, 66. svetska smotra najnovijih dostignuća iz oblasti automobilske industrije održava se naizmenično u Frankfurtu i Parizu, a 2015. domaćin je nemački grad. Sajam će trajati do 27 septembra. Kao i obično danas i sutra rezervisano je za medije, a zatim dva dana za profesionalce, dok će za publiku vrata salona biti otvorena u subotu, 19. septembra.

Profesionalci su zadovoljni ove godine zbog oporavka evropskog tržišta, gde je zabeležen rast registracija vozila u prvom polugodištu od 8,2 odsto. Udruženje evropskih proizvođača automobila (Acea) predvđa za celu godinu rast prodaje od pet odsto.

Prodaja novih vozila u zemljama Evropske unije porasla je za 11,2 odsto u avgustu, pokazuju podaci koje je danas objavilo Udruženje evropskih proizvođača automobila (Acea), koje je pozdravilo nastavak tendencije rasta.

To ipak nije dovoljno da se dostigne rekordna prodaja od 16 miliona vozila pre krize 2008-2013 kada je tržište palo za četvrtinu. 

Međutim stručnjaci se raduju oporavku tržišta, čak i ako se poredi sa dosta niskim nivoom. Po njihovoj oceni još ima potencijala za rast evropskog tržišta u 2016-2017 godini i predviđaju da će iduće godine ono i dalje biti u dobrom stanju.

Oporavak nekih tržišta kao što su Severna Amerika koja je na svom istorijskom maksimumu u kontrastu je sa teškoćama kroz koje prolaze zone u brzom razvoju kao što su Brazil i Rusija, koje su u recesiji.

Kinesko tržište posle više godina dvocifrenog rasta zbog čega je bilo najveće na svetu, drastično je palo, i u najboljem slučaju se ove godine očekuje rast od tri odsto.

„Kina i dalje drži vođstvo, ali nazaduje“, rekao je Matijas Visman, predsednik Nemačke federacije automobilske industrije(VDA), koja je organizator ovog sajma.

„Privredni rast u Kini se nesumnjivo usporio, više nema dvocifrenog rasta, ali verujem da će tražnja za automobilima ostati dosta snažna“, rekao je sinoć Martin Vinterkorn, direktor Folksvagena, nemačkog giganta za koga se očekuje da će ove godine od Tojote preuzeti vođstvo kao svetski proizvođač broj jedan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar