U trendu

Pod lupom kinder jaja, margarin „rama“, pepsi…

U Hrvatskoj će biti sprovedeno istraživanje o (ne)podudarnosti kvaliteta proizvoda u novim i starim članicama EU, a po izboru hrvatskih građana analizi će, između ostalog, biti povrgnuti Kinder čokoladno jaje, margarin Unilever Rama, instant kafa Jakobs Krenung, Pepsi kola.

Kako su najavile poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu Andrea Gros Bošković, analizom će biti obuhvaćeni i jogurt od jagode Danone aktivija, sos za testeninu Barila Arabijata, Sprajt plus i deterdženti kupljeni u Nemačkoj i Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodaje se da je istraživanje u Češkoj otkrilo da 14 od 24 testirana proizvoda ima lošiji kvalitet i višu cenu nego u starim članicama Unije.

Zbog tih rezultata, rekla je Borzan, u Strategiju za jedinstveno tržište EU u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta proguran je amandman o toj problematici.

Gros Bošković je izjavila da „proizvodi koji će biti testirani nisu nužno različitog kvaliteta“ i da se ne smeju unapred stavljati u negativan kontekst.

„Kao nezavisna institucija garantujemo da će ispitivanja biti odrađena profesionalno“, dodala je ona, piše Poslovni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.