U trendu

Podrska PKS i organizacije HELP socijalnim preduzecima u SRB

BEOGRAD – U Privrednoj komori Srbije danas je potpisan Memorandum o saradnji PKS i nemačke humanitarne organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe, sa ciljem promocije razvoja socijalnog preduzetništva.

Memorandum su potpisale direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić i menadžerka za razvoj Help organizacije u Srbiji Maša Bubanj.

Simanićeva kaže da će fokus u saradnji dve organizacije biti na razvoju održivosti, inovativnosti i tržišne orijentacije socijalnih preduzeća.

Ona je podsetila da u Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća i istakla da je prioritet da se taj broj poveća, što, kaže, omogućava i novousvojeni pravni okvir, saopšteno je iz PKS.

Bubanj je kazala da je ta organizacija usmerena na razvoj socijalnog preduzetništva, te da je u planu da se po usvajanju podzakonskih akata Zakona o socijalnom preduzetništvu u septembru otvori poziv za sve zainteresovane preduzetnike koji bi želeli da prođu obuku, mentoring i razvijaju poslovanje u skladu sa principima socijalnog preduzetništva.

Dodala da je za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji značajna podrška i uloga Privredne komore Srbije.

Podsetila je da je organizacija Help prisutna u Srbiji od 1999. godine i navela da su do sada aktivnosti te organizacije kroz mini grantove bile usmerene na pomoć ugroženim i marginalizovanim grupama kroz obuke za razvoj poslovanja i obezbeđivanje adekvatne opreme.

U saopštenju se navodi da je početkom februara 2022. usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da socijalna preduzeća u Srbiji dobiju podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga, kao i da se osnivaju nova.

Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za oblast socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za razvoj ovoga sektora.

Na ovaj način, Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju, navode iz PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.