najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pokrenut stečaj fabrike Prve petoletke u Novom Pazaru

Privredni sud u Kraljevu pokrenuo je, na predlog Ministarstva privrede, stečajni postupak fabrike Delovi u Novom Pazaru koja je u sastavu Prve petoletke, a prvo ročište je zakazano za 4. maj, saznaje radio Sto plus.

Stečaj je pokrenut pošto su tokom prošle godine propala tri pokušaja privatizacije te fabrike i što je 31. decembra 2015. godine prestao da postoji društveni kapital.

Treći pokušaj prodaje Delova propao je nakon što je konzorcijum fabrike nameštaja Numanović SNS i Pejić tursa, koji je početkom decembra prošle godine sa ponudjenih 2,2 miliona evra pobedio na licitaciji za kupovinu pogona Prve petoletke, odustao od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Od kupovine je odustao i Mersudin Dazdarević iz Tutina koji je na licitaciji podneo drugu najbolju ponudu, pa je Agencija za privatizaciju prodaju proglasila neuspešnom.

Zbog odustajanja, oba potencijalna kupca su ostala bez 10 miliona dinara, koliko su uplatili da bi učestvovali u privatizaciji.

Prilikom treće prodaje početna cena za 70 odsto društvenog kapitala tog preduzeća smanjena je sedam puta, sa 2,1 miliona evra na 315.000 evra, a izbačen je i uslov da kupac mora da se bavi metalopreradjivačkom delatnošću.

Fabrika Prve petoletke u Novom Pazaru je zapošljavala 26 radnika, a u njenom vlasništvu je, osim hale i 40 mašina starih preko 30 godina, i oko četiri hektara gradjevinskog zemljišta.

Zaposlenima su isplaćene otpremnine, a u radnom odnosu je ostalo samo par administrativnih radnika koji su neophodni za vodjenje stečajnog postupka.

(Beta)

1 komentar
  1. Ana

    Trebalo bi prvo videti vrednost mašina pa i vrednost kada bi otisle u staro gvozđe,pa onda vrednost hala i placa da se ne desi da od prodaje mašina kupac uzme vise para nego sto je platio kao u nekim gradovima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike