U trendu

Pokret slobodnih gradjana kritikovao odnos vlasti Srbije prema poljoprivrednicima

Pokret slobodnih gradjana je danas kao neprofesionalan ocenio odnos vlasti Srbije prema poljoprivrednicima, smatrajući da država „nije obezbedila kapacitet nadležnih institucija“ za sprovodjenje programa IPARD II koji bi poljoprivrednicima omogućio da koriste sredstva razvojnih fondova EU.

U saopštenju se navodi da „Uprava za agrarna plaćanja još nije završila proces akreditacije, zbog čega srpski poljoprivredni proizvodjači svake godine gube desetine miliona evra namenjenih Srbiji kroz fond Evropske unije IPARD“.

„Poslovi u vezi sa merama IPARD, uključujući nedavno raspisano poziv za kupovinu novih traktora, povereni su nekvalifikovanim osobama, od kojih mnoge nemaju apsolutno nikakvog iskustva u sličnim poslovima“, piše u saopštenju Pokreta.

Pokret smatra da je loš Pravilnik o podsticajima IPARD za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, „koji već u startu odbija potencijalne korisnike“.

Program IPARD II je još od 2014. godine u Srbiji kojoj je bilo namenjeno 175 miliona evra za period 2014-2020 godina.

Ali, ukazuje Pokret slobodnih gradjana, „zbog nesposobnosti vladajuće strukture, do sada za razvoj srpskog sela iz IPARD fonda nije upotrebljen ni jedan jedini evro“.

Pokret slobodnih gradjana ukazuje poljoprivrednicima i ostalim stanovnicima sela u Srbiji „da je krajnje vreme da ostvare prava koja su odavno zaslužili i da prestanu da budu žrtve trošenja njihovog novca od strane bilo koje političke partije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar