U trendu

U MK pojačana kontrola hrane zbog soje iz SRB

BEOGRAD – Makedoniju ovih dana potresa velika GMO afera nakon što je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) objavila da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane.

Više od polovine nađene genetski modifikovane hrane (sojine ljuspice i šnicle od soje) prodavao je poznati makedonski proizvođač zdrave hrane „Vitalija“, a kako je AHV saopštila, ta soja je poreklom iz Srbije, tačnije iz fabrike „Sojaprotein“ iz Bečeja koja posluje u sastavu „Viktorija grupe“, piše Politika.

AHV je na svom sajtu objavila da je prisustvo GMO u ovoj žitarici potvrdila i superanaliza referentne laboratorije iz EU.

Posle toga je u Makedoniji usledila obimna kontrola, pa su se na udaru inspektora našli najveći proizvođači hrane, a među njima i uzgajivači pirinča iz Kočana.

„Vitalija“ je negirala ove navode tvrdeći da „soju uvozi od renomirane srpske kompanije „Sojaportein“ koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Evropi.

Inače, kako navodi Politika, proces preuzimanja bankarskih kreditnih potrživanja „Viktorija grupe“ nedavno je počela MK grupa.

U „Viktorija grupi“ i „Sojaproteinu“ tvrde da su svi njihovi proizvodi poreklom isključivo od genetski nemodifikovane soje, sa najmanje 99,9 odsto čistoće, odnosno sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto što je daleko ispod regulative u Srbiji i Evropskoj uniji.

U Srbiji zakon takođe zabranjuje proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO.

U Ministarstvu poljoprivrede Politici je rečeno da će ispitati navode makedonske Agencije, ali da do sada ovu informaciju nisu dobili zvanično, niti je pošiljka iz Srbije vraćena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.