U trendu

Politika: Zagreb tvrdi da SSP nije prekršen

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), piše list Politika od četvrtka, 3. avgusta, pozivajući se na hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

List navodi da je u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske rečeno da se ne radi o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor koje po mišljenju Hrvatske „nisu preterane“.

„Detaljna kontrola (na granicama) košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu uskladjenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna (270 evra) ne ocenjujemo preteranom u poredjenju s drugim državama članicama“, rečeno je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Kao opravdanje odluke naveli su isključivo zaštitu potrošača, zbog čega je i donet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli uskladjenosti voća i povrća s tržišnim standardima koji se primenjuje od 15. jula, naveo je list.

„Nije reč o diskriminaciji robe i trgovaca koji dolaze iz nama susednih i prijateljskih zemalja“, rekli su u ministarstvu i dodali da se u tom propisu ništa nije menjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU.

Hrvatska je usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prodje fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Zvaničnici Srbije osudili su te mere i uputili notu odnosno zahtev da Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u što kraćem roku kontaktira Ministarstvo poljoprivrede Srbije kako bi se rešila situacija. Premijerka Ana Brnabić kazala je da ako se situacija ne reši u komunikaciji dva ministarstva očekuje reakciju Evropske komisije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike