U trendu

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 13. do 19. maja

Na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od 13. do 19. maja će učestvovati 1.500 izlagača iz 60 zemalja, najavio je danas generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je zemlja-partner sajma ove godine Bosna i Hercegovina, s kojom Srbija ima robnu razmenu od 1,5 milijardi evra godišnje, a Sajam daje šansu da se saradnja unapredi.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beoradu Lazar Mirkić rekao je da će BIH predstaviti vina i „oštra“ pića, mleko i sireve, konditorske i druge poljoprivredne proizvode.

Direktor Novosadskog sajma Cvetković je rekao i da „ove godine prvi put na Sajmu, kao grupni izlagač, učestvuje Izrael koji je zainteresovan za ulaganja u melioraciju zemljišta u Srbiji i Albaniji“.

Dodao je da će se ove godine prvi put na Sajmu, na kojem će biti izložena mehanizacija, stoka i organska hrana i proizvodi sa oznakom geografskog porekla, biti priredjeni razgovori izlagača za šta su se prijavile 92 firme.

Na Poljoprivrednom sajmu će, kako je najavio, prvi put biti izložen i kombajn za šećernu repu koji bez poreza na dodatu vrednost (PDV) košta 600.000 evra.

Cvetković je istakao da će biti izloženo 1.500 grla stoke, 200 više nego prošle godine, a medju njima i bik teži od dve tone.

„Pokrenuli smo inicijativu da organizujemo stočnu berzu jer smo uvideli da se promet uglavnom obavlja na pijacama gde se ne naplaćuje PDV, što je šteta za državu. Deo Sajma bi bio preuredjen za te namene“, rekao je Cvetković.

Pojedinačna ulaznica za sajam košta 600 dinara, grupna 400, a za porodičnu posetu s decom mladjom od 16 godina u subotu, kad se otvara Sajam, biće dovoljna samo jedna ulaznica.

Sajam će jednom od posetilaca, učesnika lutrije, pokloniti traktor „belarus 82.1“ koji košta 20.500 evra.

Predsednik Izvršnog odbora Djenerali reosiguranje Boško Petrović je najavio da će ta kuća na Sajmu prodavati polise osiguranja useva i stoke s popustom do 20 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.