Poljoprivrednici traže produženje carinske zaštite za mleko

Udruženje poljoprivrednika zatražilo je danas od Vlade Srbije da produži važenje carinske zaštite (prelevmana) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle Nove godine.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, članice Asocijacije poljoprivrednika, još nisu stvoreni uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.

“Takodje smatramo da je velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji. Proizvodjačima mleka u Srbiji još nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova, što ih stavlja u podredjen položaj u odnosu na evropske farmere”, navodi se u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uredjeno jer još nije počela da radi Nacionalna referentna laboratorija.

“Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu. Inače, sledi uništenje domaćeg mlekarstva”, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Ostavite komentar