U trendu

Poljska: Jednokratna pomoc domacinstvima za nabavku uglja

VARŠAVA – Poljska planira da pruži domaćinstvima jednokratnu finansijsku podršku od 3.000 zlota (635 dolara), kako bi im pomogla da pokriju rastuće cene uglja koje su rezultat rata u Ukrajini, pokazuje nacrt zakona koji je objavljen kasno sinoć.

Individualna domaćinstva i toplane u manjim gradovima su uglavnom koristili uvozni ruski ugalj zbog njegovog visokog kvaliteta, pre nego što je u aprilu on zabranjen.

Kasniji skok cena, podstaknut manjkom ponude, uplašio je mnoge Poljake da tokom zime neće moći da greju svoje domove.

„Predložena uredba ima za cilj pružanje podrške velikoj grupi domaćinstava u Poljskoj, uključujući i ona najsiromašnija u smislu energije, radi pokrivanja dela troškova koji proističu iz rasta cena na tržištu energenata“, piše u nacrtu zakona, prenosi Rojters.

Subvencije će biti dostupne domaćinstvima kojima je ugalj glavni izvor toplotne energije, a rok za podnošenje prijava traje do 30. novembra.

Očekuje se da će vlada danas usvojiti ovaj predlog, koji će zatim biti dostavljen parlamentu na glasanje.

Poljska proizvodnja električne energije je oko 80 posto zavisna od uglja. Mada je ta zemlja najveći proizvođač ovog energenta u Evropskoj uniji, 2021. godine je uvezla više od 8,0 miliona tona ruskog uglja, a u tekućoj godini se suočava sa manjkom od čak 11 miliona tona zbog pada domaće proizvodnje.

Varšava je ranije ovog meseca uvela subvencije za trgovce ugljem na malo kako bi zadržali cene na prošlogodišnjem nivou, ali oni nerado učestvuju u toj šemi jer im iznos podsticaja ne nadoknađuje rast tržišnih cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar